Wednesday, September 21, 2011

menjadi pegangan.

Assalamualaikum.

pesanan ringkas daripada seseorang yang berupaya menceriakan hari-hari saya. berfikir berulang-ulang kali setelah membacanya kerana mesej yang disampaikan dihantar secara tiba-tiba setelah sekian lama tidak berhubung ketika itu. walaupun tidak berapa paham maksud tersirat yang cuba disampaikan tetapi apabila saya membaca mesej ini banyak kali membuatkan saya terfikir , berfikir dan berfikir sedalam-dalam apabila hendak mendekati golongan bukan mahram.





mesejnya.

- Haha.u r so stubborn.hope u can success in ur life n hereafter with " the behaviour ". now u can go n seek 4 the man's love that u want.the prohibited one.u think Allah's always by urside?when u r so busy seeking for ' it '? Haha. u really can't figure it out, wht's the meaning of ' love b4 marriage', which is Islam want to. u still don't get wht i meant. s'okay,i'll ignore u from now on, till u've cleared ur mind n heart,with Islam's lifestyle.take ur time to understand it. May Allah guide u 2 find the answer. Uhibbuki fillah ya ukhti. Assalamualaikum. -

kesimpulannya , daripada mesej berkenaan membuatkan diri ini sedar cinta Allah ialah cinta hakiki. harap-harap diri ini dapat memegang janji sendiri. insyaAllah. ameen.

harapan : peganglah kata-kata anda. jangan mungkiri.

Monday, September 19, 2011

tinggalkan kamu semua.



Assalamualaikum ,

akan ber-buebook berbulan. :)
jaga diri kawan² , harap semua sihat² , kalau sakit fikir la mungkin sakit itu azab kecil utk menghapuskan dosa² kecil di dunia.

-hanya gambar menjadi tatapan. aww aww. :D haha.

semoga berjaya!

Thursday, September 15, 2011

selalu , always , hansang.

Assalamualaikum ,

ya Allah , terlalu lama saya memandang gambarnyee. rindukah saya dengan dia?

meletakkan gambarnye disetiap tempat yang selalu saya buka , sedikit sebanyak memberi saya semangat untuk menghadapi hari² mendatang.

je t'aimerai toujours.

Tuesday, September 13, 2011

Saturday, September 3, 2011

perbandingan.

Assalamualaikum ,

3 hari yang perit bagiku. keceriaan bertukar kesedihan.
mak sedare sering membanding²kan aku dgn anaknya. ya Allah , terguris sungguh.

mak sedare : macam mane belaja sekarang?
aku : trial da minggu depan. :(
mak sedare : belaja elok² jadi macam abg alan. tadi , kawan² die dari poland datang umah ajak die peg Pulau Tioman. 5 bahasa abg alan da fasih , tu ramai orang luar nak berkawan dgn abg alan.
aku : yeke? ptot la abg alan tak datang. ( nada sedih )
mak sedare : dulu wktu abg alan msok U , die kate pelik pulak bu , kat U nie lagi senang drpd wktu form 6 dulu.
aku : memang la mak ba , cikgu pon ramai kate macam tu.
mak sedare : memang lah , dulu abg alan ko tu pukul 3 pagi baru tido , belaja memanjang , tapi die belaja jgk bahasa asing sekali melalui internet , sekarang 5 bahasa die da pandai , senang hidup die nanti. nak keje pon senang.
aku : bahasa ape mak ba ?
mak sedare : argentina , poland , jerman , china dengan france.
aku : wow , bagos la tu mak ba , nda pon baru 3 bahasa + 2 bahasa baru merangkak² lagi. bahasa melayu la paling fasih ( saja nak seadpkan hati :/ )
mak sedare : tak pe , nanti la mak ba suh abg alan ko datang bagi kata² semangat sikit kat linda.

tetbe abg alan call , aihh macam tahu² aje orang tengah bercerita tentang die. alahai , segan btoi nak beborak. maaf abang.

pastu pak sedare pulak datang , adoiii.

pak sedare : amek form 6 kan?
aku : ha ah ( senyum pahit )
pak sedare : belaja sampai pandai , form 6 nie memang susa tapi senang nak masok U nanti , terus amek degree pulak tu. jadi macam abg alan tu ( yeee , abg alan ) , skrg die amek economic.
aku : semua orang nak pandai pak , semua orang idam masok U , cume tu la kene berusaha untuk dapatkan nyee.

ttbe mak masok campor~

mak : linda tu pukul 4 pagi baru tido , kul 5.30 nak kene bangun kalau waktu sekola , kalau sy la bang tak larat macam tu. kekadang die sampai sakit² kepala , timbul² urat kepala die tu. penah sy kate mcm nie kat die , nda.. kalau mak la jadi nda , mak tak larat. rela mak tido lagi.
tapi linda nie kalau da penat pastu tertido memang susa nak bangun. tu pulak perangai die.
aku : haiyaaa , tu pon mau cerita ka? adoiii.

pak sedare : eh , bagos la tu. tapi kalau boleh kuasai bahasa asing sekali , senang hidup nanti. macam abg alan ko tu , 5 bahasa die fasih. ( yeee , abg alan :/ ) dan seterusnya.

.....................

balik je mak sedare dgn pak sedare , teros masok bilik , asek terfikir jee , kejam! kejam! kejam! :'(



pengorbanan. ~

Assalamualaikum ,

kadang², kehidupan memerlukan pengorbanan.

benda nie la saya hadapi sekarang. terpaksa melepaskan sesuatu yang saya sayang dan mengharap yang terbaik d kemudian hari.
apa nie? belit² je , straight to da point jelaa kan???..

tak pela , biarlah rahsia.

walaupun susah untuk ucapkan , tapi Selamat Hari Raya semua. ( macam la ramai yang bace kan. :) )

Saturday, August 27, 2011

Kawan laman sosial yang berperangai pelik.



Assalamualaikum ,

Yang membelenggu fikiran saya :

Wanita

1. Kenape mereka begini ?

Alkisahnya , okay.. dia add kita kat apa² laman sosial la macam tagged , facebook , myspace , friendster , pocodot , netlog , dan lain². Dah add , okay kita for sure say thanks kan. so , rajin la nak membukak profile orang yang add kita tu dan tulis la apa² kat profile die. Tuptup tak lame lepas tu die buang post kita tapi dalam masa yang sama orang laen yang bawat camtu die tak pulak padam. Jadi ape perasaan korang? :) sendiri paham la kan..

2. Block tak tentu pasai.

Okay , terus terang la kan , saya nie cepat perasaan bile sumthin’ yang pelik berlaku. Block nie kire kita tak bole cari sumone even camne cara sekali pon kecuali korang cube cari dorang gune adek ke , kakak ke , abang ke punye laman sosial then search dorang punye laman sosial memang ade punye la. Sebab block nie hanya untuk orang tertentu je bagi pem-block. Tu tak kesah la , tapi yang menjadi kesahnye kenai pon tidak tuptup kene block tak ke jadi musykil. Tak faham la ape motif die block kita. Korang rase sebab ape? Sape yang ade pendapat bole la suarakan kat mane² laman sosial saya. Serious , saya nak tahu :).

3. Stalk untuk mencari cerita.

Hehe , ramai kawan² die add kite pastu bagitahu semua cerita tentang kita kat die. Saya tak kesah mereka cerita ape² sekalipun tapi pastikan benar belaka. Kenali diri saya dahulu itu yang penting. Supaya tak ade yang buat dosa , dan saya juga senang hati walaupun dibelakang saya ade orang yang bercerita tentang saya.

4. Menghantar mesej yang bukan²

Yang ini paling popular , setiap bulan jugak la saya dapat. :) mula² ase famous gitu , macam ratu cantik pulak ramai yang jeles dengan kita tapi bile dah selalu dapat gerenti akan muak , ade je tuduhan tak berasas yang kita dapat. Gedebuk teros die serang kite. Macam² ayat cinta la kita dapat , sape tak sedeh lagi² kalau kene tuduh sebab bende yang kita tak buat dan tak berkaitan langsung dengan kita. Semua mesti sebab lelaki. Lelaki tak nak pulak hantar mesej tak puas hati kat saya sebab rapat ngan wanita dorang. Bile difikir²kan balek rasenye dengan ppuan jee saya gune simbol lep lep gitu . tak tahu pulak ape yang mengundang dorang anta mesej² yang bukan² tu. Korang rase sebab ape ?

Lelaki.

1. Padam post.

Ape tu? Plek je subtajuk kan? okay mcm nie , saya da post or komen sumthin’ then lepas tu die padam ataupon die post sumthin’ then saya like or komen pastu die tros padam. Saya sahaja ppuan laen tak. Tapi dalam masa yang same die akan send mesej kat saya then baru borak² , bile tanye nape padam post tadi , dorang akan tuka topic. Send mesej pulak ayat baek² jee. Mane tak pelik. Heeee , pelik tak ??? pelik kan? ape ag saya buat kesimpulan sendiri dorang buat camtu sebab tak nak kawan² dorang tahu tentang saya or die tak nak orang yang dorang suke atau relationship with tahu die berhubung dengan saya. mane² antare tu la. Obvious la. Kalau ase tak bole terima please padam saya dari friend :) saya okayyy aje :D

2. Memaksa.

Suka hantar komen or mesej pastu pakse kita balas kalau tak lagi banyak soalan dorang tanye. Pastu mula la kalau ade yang tak tahan tu dorang akan mengeluarkan kata² kesat tapi da lame tu still send komen or msg ag. Tak paham la dorang nie.


3. Stalk.

Ingat kan ppuan je yang buat camtu rupenye lelaki pon ade , sume bende la die tahu , dari macam² sumber. Terharu pon ade jugak tapi tkjot la dorang berperangai camtu. Haha. kalau nak tahu lebeh mendalam tntg saya bole tanye teros kat orang die , tu ag senang. Tak de la dapat info bukan² nanti. :D


4. Mengundang marah orang.

Ade pulak sesetengah dorang nie saje komen² sebab nak wat makwe sendiri jeles. Adoiii , pastu mule la kan saya yang kene. Dorang gembre la awek dorang konon merajok tande sayang la tu. Tapi akibatnye saya yang tanggung. Tu sekarang saya agak memilih nk layan orang. Bia btoi² kenai baru saya layan.

Dan macam² kategori la. Nie je yang dapat dirungkaikan dulu.

Saya tak kata saya sempurna tanpa buat silap apa² , tapi sekurang²nye berilah tahu tujuan korang berperangai sedemikian. Jadi , saya tak de la nak fikir bukan² kan.

Maaf kalau ade yang terasa. Cume luahan daripada hati.



Friday, August 26, 2011

Berpuasa tapi melakukan dosa.



Assalamualaikum ,

Di petang yang sungguh nyaman berserta hujan yang turun renyai² , sama sekali tidak mematahkan semangat kami untuk membeli barang masakan untuk berbuka. Haha. disebabkan mau turun padang hari ini jadi saya dan kakak akan memasak untuk juadah berbuka. Huahua. Haha.

…………………..

Tepat pukul 4 petang kami bertolak ke pasar raya.

Okay , menu hari ini :

Ayam masak lemak cili padi ,

Ayam berlada

Sayur campur ,

Tomyam ( haha , weeeee pebret ku :D )

Sambal belacan

Dan

Ulam ulaman.

Sambung cite balek , setelah penat bertekak dengan akak ketika memilih barang akhirnya troli kami dipenuhi dengan barang dan sudah masenye untuk ke kaunter pembayaran.

Nak di jadikan cerita , waktu beratur tu.. ade la makcik depan kami nie tengah sibok² letak barang yang die beli kat kaunter. Lama jugak la tunggu makcik nie nak siapkan bayar barang² die tu. Okay la , kami excited ooo tengok semua barang die , banyak sangat pastu sedap² pulak tu. Last² , die tinggalkan udang galah dalam troli die. Kami op coz la pelik makcik nie tak perasan ke die tak bayar ag untuk udang galah tu. Nak tegur takut makcik tu malu nanti. Tapi muke die macam da takot² , cepat² die letak semua barang yang die beli tu dalam troli die balik. Wooo , baik punye care untuk mencuri. Pandai die sorok udang galah tu kat celah² troli die. Kami hanya mampu pandang jela. Tak tahu nak kata apa. Yang buat kami tersentaknye , kan kita masih berpuasa kenapa nafsu untuk mencuri tu kuat betoi.

Ttbe teringat satu ceramah nie ,

Ustaz tu cakap kalau sebelum puasa perangai die memang tak elok macam ala-ala perangai setan gitu , kalau waktu bulan puasa die maseh tak berubah maknanya sebenarnye die la yang setan .

Tak kira la waktu bulan puasa ke tak ke , jangan la sesekali ade niat untuk mencuri , sudah jelas bende² tu jatuh kepada benda haram. Pastu bagi keluarga makan tak ke akan effect keluarga. Bagi yang maseh belajar mesti la otak akn jadi lembap , susah nak masuk pelajaran even sumbat dalam² mcm mana sekali pon.

hati² ketika melakukan sesuatu , ingatlah orang yang tersayang. :)

" Sesungguhnya hawa nafsu itu sangat membawa pada kejahatan " (Yusuf: 53)


Sunday, July 17, 2011

sedihnyeeeeee :(

video


Ilahi lastulil firdausi ahla wala aqwa ala naril jahim Allah fahabli taubatau waghfir zunubi fainnaka ghofiruzanbil azimi.


Tuhanku aku tidak layak
untuk syurga-Mu,
tetapi aku tidak pula
sanggup menanggung
siksa neraka-Mu
dari itu kurniakanlah
ampunan kepadaku
ampunkanlah dosaku
sesungguhnya Engkaulah
pengampun dosa-dosa besar.


sesungguhnya kami ciptaan-Mu yang kerdil. tidak lepas daripada melakukan kesalahan. ya Allah :( ampunilah dosa-dosa kami , dosa kedua-dua ibu bapa kami , dosa seluruh keluarga kami , dosa hamba-hamba-MU yang masih hidup mahupun yang sudah meninggal dunia.

Friday, July 1, 2011

Pertemuan yang tidak diduga :D

Assalamualaikum ,

Disebabkan broadband yang suda mencapai tahap limit nye menyebabkan internet yang disambungkan sangat perlahan. Wow , berapi hati. Tak pe tak pe. Hari nie hari kau , hari esok hari aku pulak. Haha. nak d pendekkan cerita. Balik sekolah tadi teros rush p Plaza Idaman nak p bayar berokband punye pasai la. Abeh 130 henget lenyap begitu saja. Adoii.

Lepas bayar tu singgah Ong Tai Kim sekejap dan p la cucuk duet. ( cucuk oke :P ) haha. nak di jadikan cerita kuar je dr atm public bank tu teros Nampak cikgu bahasa melayu ku dahulu. Waktu comei2 ag dulu ) form 3 ) hehe. Aduhai. Sedihnyee. Segan pon ade. Yela , kang tanye belaja mane karang. Jawab ambil form 6 kat SMK Gombak Setia cikgu.

Waktu jawab tu , malu2 la. Tah ape yang nak di malukan. Belaja jugak kan?. Tapi rupenye cikgu lagi sokong.

Perbualan kami..

Cikgu – aih , linda.

Saya – cikguuuu 

Cikgu – belajar mane sekarang?

saya – saya ambil form 6 dekat SMK Gombak Setia cikgu,

Cikgu – bagus la tu , kamu ambil 5 principle ke?

Saya – ehh , tak cikgu. Saya ambil 4 je.

Cikgu – boleh ke ambil 4? Bukan 5 ke? Dulu cikgu 5.

saya – saya ambil 4 je cikgu. Tapi kalau nak tambah pon bole. Saya tak mampu nak tambah cikgu.

cikgu – dulu saya dapat 5 principle tau lepas itu terus sambung ke UM ambil pengajian sains. Kamu ambil subjek ape?

saya – saya ambil subjek bahasa melayu , sejarah , geografi dengan pengajian am.

Cikgu – ohh , saya macam tu juga la tapi saya ambil ekonomi juga.

Saya – ( senyum tanpa mampu berkata apa2 lagi ).

Cikgu – form 6 memang susa tapi kamu terus ambil degree. Bagus la tu. Belajar rajin2. Tingkatan enam memang penat sikit tapi itulah pengorbanan kita sekarang……….
Dan selanjutnyeeeee….

Tersentak dengan kata2 cikgu. Saya sayang cikgu , saya juga sayang keluarga saya. Doakan saya berjaya dunia akhirat.
Ameen



nak jugak jadi ulat buku. :)

Thursday, June 30, 2011

Virus CINTA.

Assalamualaikum ,

Apabila kita diserang virus-virus berbahaya. Cepat la berjumpa doctor yee. Jumpe je , jangan rawat penyakit tu. Macam akak la , kalau sakit bile da jumpe doktor gerenti sampai rumah teros sehat. Haha. pelik2 je. Tapi tula die. Nak buat macam mane kan? haha

Satu keluarga kene selesme + batok2 + bersin dan sebagainya. Ini berpunca daripada penyebar virus cinta iaitu kakak la. Die la punca segala- galanya. Tengok! Suare da rock , sape dengar mesti tergoda punye la. Haha. bersin tanpa henti sampai tumbuh jerawat pemanis nie ha.

Yela , mak kate bersin nie elok. Bole bersihkan muke kite. Kirenye kuar kan bende2 kotor cam jerawat nie la. Adoii. Sabo jelaa. Ape2 pon tak bole. hahaha

Kesihatan kene jage. Tapi kalau semua da berjangkit. Bila mau sihat? Nak sihat cepat. Da la kene jadi MC esok. Mcm mane nak bercakap kalau suare macam nie? Ish3. Nak nanges la cmni :(

Papepon , nda doakan kita sekeluarga sembuh dengan cepat. jadi bole la p jalan-jalan lepas tu. Da sehat. Haha.

kepada penyebar virus cinta , da sehat nanti. Abes la kitorang kerjakan. Hahaha.

Semoga sihat selalu. ameen



ade kene mengene ke gamba nie? haha

Saturday, June 25, 2011

Hari Karnival 2011 :)

Assalamualaikum ,

tak ade bende nk d ceritakan. harap2 , paham la yee situasi yang berlaku. selamat menonton :D hehe

FACE PAINTIN'



apabila budak seni menunjukkan bakat mereka :)

Gerai kami :D



mendapat layanan first class oleh ratu2 cantik dunie :)




kire hasil jualan kali kedua :) hehe



rumah hantu blok E :D



bergambar sebentar. hehe



TE8 , love u all. hehe



yeay , muke kami gembira setelah mengutip banyak hasil jualan. :)

Thursday, June 23, 2011

Sakit yang amat.

Assalamualaikum ,

Saya tak dapat nak luahkan perasaan sedih saya nie kat siape2. Saya da penat , penat , penat. Saya rase tak terdaya dengan dugaan nie. Tolonglah keluarkan saya daripada semua masalah.

Nak berkongsi dengan keluarga macam tak kene je. Perlu ke saya selalu simpan semua masalah sendiri? Saya tak nak stress. Saya nak kehidupan saya. Saya nak berjaya macam kawan-kawan lain. Buang saya daripada bebanan masalah jadi saya boleh belajar dengan lebih tenang dan focus.

Saya da penat menanges.

Tuesday, June 21, 2011

An unexpected message again :/

Assalamualaikum ,

Sila jaga perlakuan anda. Okay , saya da penat dengan tuduh tidak berasas daripada pihak-pihak tertentu. Kenape kamu semua ( yang terlibat sahaja ) suka bertanya mengenai lelaki yang suda terang terangan TIDAK mempunyai apa-apa hubungan dengan saya??? Sangat bagus ke menyerang daripada belakang dengan menuduh saya mempunyai hubungan dengan mereka? Kenapa tidak terus bertanya dengan teman lelaki anda-anda sekalian sendiri??? Kenapa mesti tanya saya?

Okay , Antara soalan pernah di tanya :

“ saya ada soalan nak tanya , awak dengan dot dot dot ade ape-ape hubungan ke? “ ( penat lah! )

“ balas soalan saya cepat. Awak tahu tak gf dot dot dot siapa? “ ( malas btoi nak balas soalan nie )

“ kenapa dot dot dot rapat dengan awak? “ ( adoii wanita nie )

“ patut la ramai suka awak! “ ( ape maksud kata-kata tu huh? )

“ kenal tak siapa gf dot dot dot? “ ( tak nak tahu pon )

Dan lain-lain….. ( sebenarnya soalan mereka-mereka agak ganas sikit tapi telah d edit oleh saya jadi tak la nampak kurang sopan sangat kan? )

Maaf la , saya da malas dengan mental torture kamu semua. Saya nak hidup aman damai tanpa kekacauan daripada suasana yang menyakitkan hati.


Pesanan daripada penaja : Kalau anda tidak mempunyai kepercayaan antara satu sama lain dengan teman lelaki anda. Jangan teruskan hubungan itu lagi. Tidak beri apa-apa makna taok. Dan anda-anda sekalian jagalah teman lelaki anda sebaik mungkin supaya tidak berlaku hal yang tidak di ingini.

DAN jangan disebabkan saya tidak mempunyai teman istimewa jadi anda-anda sekalian bole menuduh saya bukan-bukan? Hahahaha. Mungkin saya perlu cari seorang bidan terjun yang sudi untuk menjadi teman istimewa saya , baru anda-anda semua lega??? Huh? Hentikan semua ini! Saya dah penat! Penat! Penat!


Maaf kalau ade yang tersinggung , cume luahan hati. :(

Friday, June 10, 2011

A complete guide from Allah.

Assalamualaikum ,

Allah knows best for us,
So why should we complain,
We always want the sunshine,
But He knows there must be rains.


We always want laughter
And merriment of cheer,
But our heart will lose their tenderness,
If we never shed a tear.


Allah test us often,
With suffering and sorrow,
He test us not to punish me,
But to help us meet tomorrow.


For growing tress are strengthened,
If they can withstand the storm,
And the sharpness of the chisel,
Give the marble its grace and form.


Allah tests us often,
And for every pain,
He give us provided we are patient,
Is followed by rich gain.


So whenever we feel that
Everything is going wrong,
It's Allah's way,
To make our spirit strong.

kriteria lelaki ideal.

Assalamualaikum ,




Islam juga memberi panduan kepada kaum wanita dalam memilih bakal suami mereka. Hal ini disebabkan aspek memilih jodoh bukanlah perkara yang boleh dipandang mudah. Ia tidak boleh dilakukan dengan terburu-buru atau tanpa penilitian yang mendalam. Ini disebabkan perkahwinan melibatkan soal kehidupan, zuriat, hak, tanggungjawab dan kasih sayang yang bakal kita jalani bersama dengan pasangan.

Lebih-lebih lagi bagi seorang wanita, ia perlu menyelidik terlebih dahulu latar belakang bakal suaminya dari segi akhlak serta penghayatan agamanya. Ini kerana menurut kajian, kaum wanitalah yang paling teruk menerima kesan buruk apabila suami mengabaikan hak isteri, tidak mempergauli isteri dengan baik, curang, tidak melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga dan sebagainya.

Adalah menjadi kewajipan ibu bapa memberikan panduan yang baik bagi anak-anak perempuan mereka mencari bakal suami dari kalangan lelaki yang berakhlak tinggi dan taat pada ajaran agama. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Jika seorang lelaki datang untuk meminang anak perempuan kamu dan kamu redha (berpuas hati) tentang agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia (dengan anak perempuan kamu). Jika hal itu tidak kamu lakukan, akan berlakulah fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar”.

Sesungguhnya sifat-sifat inilah (baik akhlak dan agama) yang mesti dijadikan kriteria utama di dalam memilih bakal suami sebelum dilihat atau dipilih pada sudut harta, pangkat dan kedudukan lelaki tersebut. Lelaki yang sederhana kehidupannnya tetapi berakhlak mulia serta taat melaksanakan segala perintah Allah SWT dan rasul-Nya itulah sebenarnya seorang yang kaya, sebaliknya lelaki fasik (ingkar kepada suruhan Allah SWT ) walaupun hidup kaya raya, hakikatnya ia adalah miskin.

Mengapa demikian? Kerana kefasikan hidup akan melesapkan harta kekayaan melalui aktiviti perjudian, minuman keras, berkunjung ke tempat-tempat maksiat, berfoya-foya dan sebagainya. Hak-hak isteri dengan sendirinya hilang dan terabai. Isteri hidup dalam tekanan perasaan kerana tanggungjawab terhadap keluarga dan anak-anak dilupakan. Inilah yang dimaksudkan oleh Rasulullah SAW dalam hadis di atas sebagai “fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar”.

Suami yang hidup dalam kefasikan bermakna mengundang murka Allah SWT. Jika Allah SWT sudah murka, bagaimanakah rahmat dan keberkatan hidup berumahtangga akan dapat dinikmati?

Diriwayatkan dalam sebuah kisah, seorang lelaki datang menemui Hasan bin Ali RA (cucu Rasulullah SAW) untuk meminta nasihat. Katanya, “Anak perempuanku dipinang oleh beberapa orang lelaki. Dengan lelaki yang bagaimanakah yang layak dikahwinkan dengan puteriku?” Hasan menjawab, “Kahwinkanlah dia dengan lelaki yang bertakwa kepada Allah, kerana jika ia menyukai isterinya ia pasti mengasihinya, tetapi jika ia tidak menyukai isterinya pasti ia tidak akan berlaku zalim terhadapnya (tetap menghormati isterinya)”.

Prof. Dr. Miqdad Yaljan dalam bukunya bertajuk “al-Bayt al-Islami Kama Yanbaghi An Yakun” menulis: Soal perkahwinan adalah persoalan hidup keseluruhannya. Lebih-lebih lagi kaum wanita dalam membuat penelitian terhadap bakal suami. Ini kerana kuasa talak terletak di tangan suami mereka.

Menurut beliau lagi, sekiranya perceraian berlaku, ia akan lebih mendatangkan kemudaratan kepada wanita berbanding lelaki sama ada dari sudut sosial, psikologi dan ekonomi. Tambahan lagi pandangan negatif sesetengah masyarakat kepada wanita bergelar janda menambahkan lagi tekanan perasaan mereka. Malah perasaan malu akibat perceraian lebih dirasai oleh golongan wanita berbanding lelaki.

Rasulullah SAW juga amat benci kepada mana-mana bapa (atau wali) yang mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang fasik. Baginda mengingatkan dalam sabdanya yang bermaksud: “Sesiapa yang menikahkan anak perempuannya dengan lelaki fasiq bererti ia telah memutuskan hubungan silaturrahim dengan anaknya sendiri”.

Lihatlah betapa tegasnya Rasulullah SAW dalam menggesa para ibu bapa agar mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang beriman dan menjauhi dari mengahwinkannya dengan lelaki yang fasik.
Apakah fitnah atau malapetaka yang lebih besar selain daripada menikahkan anak-anak yang berjiwa bersih, berperibadi mulia dan taat menjalankan suruhan agama dengan lelaki yang tidak menghiraukan perintah Allah SWT dan bergelumang pula dengan maksiat?

Kita melihat bahawa berapa ramai anak-anak perempuan yang ketika berada di bawah naungan keluarganya tidak pernah melakukan maksiat, tetapi apabila berkahwin dengan lelaki fasik, mereka terus hanyut dalam arus maksiat yang diterajui oleh suami mereka sendiri.

Gadis yang pada mulanya berperibadi mulia, akhirnya terseret jauh oleh kesesatan suaminya. Memakai pakaian yang mendedahkan aurat, meninggalkan solat dan bentuk-bentuk ibadah lainnya. Semua ini jelas merupakan kerugian yang nyata sekali bagi dirinya.

Oleh sebab itu, amat wajarlah Rasulullah SAW menghukum mana-mana bapa atau wali yang mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang fasik, yang seolah-olah dia memutuskan hubungan silaturrahim dengan anak perempuannya sendiri.

Kesimpulannya, kaum wanita perlu lebih teliti dan berhati-hati dalam soal pemilihan jodoh. Ini kerana perkahwinan bukanlah kontrak perniagaan yang berorientasikan keuntungan semata-mata, tetapi ia merupakan “ikatan sosial” yang merangkumi pelbagai aspek kemanusiaan seperti pertalian jiwa, kasih sayang, ketenangan hati, tuntutan biologi, nasab keturunan, hak, tanggungjawab, toleransi dan sebagainya.

Hayatilah firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki mahupun perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dengan limpah kurniaan-Nya, kerana Allah Maha Luas rahmat-Nya lagi Maha Mengetahui”. (an-Nur: 32)

fikirkan sejenak..

Assalamualaikum ,





Bila kita sayang seseorang tu , Kita terima je apa yg org tu kata
Tapi bila kita kata dia? Hati kata tak ape manusia tak perfect..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita tunggu dia lame² pon tak ape
Tapi bila dia tunggu kita??? dia marah².. Hati kata ala, adatlah ada yang menunggu dan ditunggu....

Bila kita sayang seseorang tu , Kita tak tido pon tak ape layan dia yang tengah bosan , Tapi bila kita bosan.. Ada dia layan kita? Hati kata tak ape dia busy kot..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita gaduh dengan dia , kita diam aje
Tapi dia heboh 1 dunia.. Hati kata tak ape, dia tension tu..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita call nak cakap dengan dia
Tapi dia pulak tak jawab fon.. Bila jadi cmtu , Hati kata, tak ape nak buat cam ne dah nasib..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita bercerita dengan dia , ibarat cerita dengan tunggul lagi baik
Tapi bila dia bercerita ngan kita.. Kita dengar sepatah² dan kite ingat , Hati kata tak ape sayang la katakan..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita sanggup bagi dia rest bila dia letih ,
Tapi bila kita letih , dia suruh juga kita layan dia bila dia bosan.. Adil ke? Hati kata , ala bukan selalu pun..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita jadi cam orang gila bila dengar dia sakit,
Tapi bila kita sakit.. Dia siap kuar ngan kwn² dia meraikan hari kesakitan kita.. Hati kata, ala tak ape, tak kan dia nak berkepit ngan kita 24 jam....

Bila kita sayang seseorang tu , Kita tak pernah pentingkan diri sndri
Tapi dia hpokrit tahap gaban.. Hati kata tak ape, dia memang cmtu kene lah trima..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita sayang nak tinggalkan dia selama² nya
Tapi dia tak tahu kita berdepan dengan maut, Walaupun kita sakit , dia kata kat kita , sakit bese² je, jangan nak mengarut! Hati kata , camnelah dia bila kita tak ade, mesti dia hepi..

Bila kita sayang seseorang tu , Kita tak sanggup tengok dia derita
Tapi dia tak pernah hargai diri kita , Hati kata, tau tak betapa kita sayang kan dia????
Bila kita sayang seseorang tu , Kita sanggup tinggalkan dia selama² nya untuk dia bahagia
Tapi adakah dia tahu pengorbanan yang kita lakukan itu???... fikirkanlah.

sumber : tagged friend

penawar penyakit :)

Assalamualaikum ,

Rasulullah SAW bersabda : “Siapa yang mengucapkan La Haula Wala Quwwata illa billahi, maka ia akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan”. (Hadis Riwayat Tabrani)

Intipati hadis tersebut adalah umat Islam digalakkan untuk tabah dan berusaha merawat penyakit asalkan mengikut peraturan agama.

Apa yang penting pada hadis berkenaan ialah untuk menyatakan kelebihan dan manfaat besar kepada orang yang banyak menyebut ‘La Haula Wala Quwwata Illa Billah’. Maksudnya tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT.

Ucapan itu dinamakan Hauqalah. Apabila kita ditimpa sesuatu yang kita tidak sukai, banyakkan menyebut hauqalah.

Imam a-Nawawi berkata: “La haula wa la quwwata illa billah”, itulah kalimah yang digunakan untuk menyerah diri dan menyatakan bahawa kita tidak mempunyai hak untuk memiliki sesuatu urusan. Ia kalimah yang menyatakan bahawa seseorang hamba tiada mempunyai daya upaya untuk menolak sesuatu kejahatan (kemudaratan) dan tiada mempunyai daya kekuatan untuk mendatangkan kebaikan kepada dirinya melainkan dengan kudrat iradat Allah SWT juga.

Dalam sebuah hadis menyebut daripada Abu Zar, beliau berkata: “Aku berjalan di belakang Rasulullah SAW, lalu Baginda berkata kepadaku: “Wahai Abu Zar, mahukah aku tunjukkan kepada kamu satu perbendaharaan daripada beberapa perbendaharaan syurga? Aku berkata: Mahu ya Rasulullah. Baginda bersabda: “La Haula wala Quwwata illa billah.”


Sebenarnya apabila kita banyak menyebut Allah SWT atau berzikir mengingati-Nya sebanyak-banyaknya, ia mampu menjadi penyembuh, tetapi sekiranya kita banyak ingat kepada manusia ia boleh menjadi penyakit.

BERTUDUNG / BERFESYEN ??

Assalamualaikum ,

Bertudung atau berfesyen? Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan mahram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya.

Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.
Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci.

Begitu juga diumpamakan dengan wanita, kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum.
Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak.

Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia.
Menyentuh berkenaan pakaian wanita, Alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna.
Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya.
Juga ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya.
Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik.
Malah labuci warna-warni dijahit pula di atasnya.
Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan surat khabar fesyen untuk tudung.

Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.
Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita.

Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan mahramnya.
Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri.
Sombong makin bertambah, lalu jalan mendabik dada.
Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya.
Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan.
Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia.

Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan.
Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?

Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang.
Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki.
Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas.
Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan mahramnya.

Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini.
Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam.
Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung.

Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi.
Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan.

Sekian, wassalam.

KENAPA ORANG ISLAM SEMBAH BANGUNAN KAIN HITAM


"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

" Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."

Saturday, June 4, 2011

lelaki , lelaki.

Assalamualaikum ,
Hari nie akak ajak p sarapan kat luar , so ikot jela. Haha. merantau cari makan sampai kampung baru. Hik3 , over kan? Maklumla tempat lahir dulu kat situ jadi tau sikit² tempat makan kat situ. Hehe. Nak d jadikan cite waktu tengah melahap tu la, kitaorang da usha² pasangan kekasih nie. Lelaki bole tahan , ppuan die pulak kurus keding. ( haha , terasa la pulak ). Suma benda lelaki tu buatkan start duduk tolong tarikkan kerusi , makan tolong amekkan , air tolong orderkan , kiranya sume lelaki tu buatkan la. Ppuan tu just diam dan ikot jee keadaan. Lelaki tu macam cina ( mmg cina pon la ) haha , ppuan tu pulak macam melayu , kulit sawo matang. Tapi sebenanya cina , ape ag mule la kitaorang wat andaian yang ppuan tu mix la tu. Ayah die cina mak dia melayu. Haha. tak de keje btoi.
Kitorang usha sampai dorg abes makan. Eceh eceh , pegang² tangan , konun² nak melintas la tu , adoii.. bukan ade kete pon. Tetebe teringat adek last penah kate “ ala mula² tu memang la tolong bukak kan pintu kete , da lama nanti kaki belum masok ag kete da jalan “ tergelak satu keluarga dengar ayat spontan adek. Haha. tapi memang lumrah apa. mula² tu sayang la da lame melayang. Hahaha
Pastu , mula la dialog dengan kak uci :

nda : ci , nape non muslim nie relations between ‘em long lastin’? kirenye , lebih lama la daripada kita yg beragama islam nie? Macam dalam tamadun india , even balu pon d larang untuk kawen lagi , untuk menunjukkan taat setia kepada suami dorg yang da meninggal.
Uci : yela , lelaki nie kan rajin ikot sunnah nabi bahagian kawen 4 tu.
nda : eleh , dorang ikot tang tu je. Ke masjid awal , pergi ke masjid berjalan kaki , Makan dengan tiga jari tangan dan menjilat jari itu apabila selesai makan , dan laen² ade dorang buat? Tu la mentality orang melayu , ntah la. Susa nak cakap ( tetbe emo ) haha
Uci : bese la tu nda , …… ( censored ) haha
nda : da la , cepat la makan , wat ape dok lame² kat sini , kang tak nak berhenti makan kang. Haha
abes tu , kitaorang ronda² cuci mata. Uhuk uhuk c( : meng-usha orang ag. Haha , mmg tak de keje. Hik3

entry nie perbualan antara kakak dan adik , tiada kene mengena antara yang hidup mahupun suda meninggal dunia.

Friday, June 3, 2011

Sweet couple :)

Assalamualaikum ,

Song by charice feat iyaz ( Pyramid – my pebet song ) berkumandang d corong² radio. Ahaks , Nampak sangat nipunyee. Haha , handphone berbunyi , ada kawan dalam bahaya , ada kawan dalam bahaya d sana. Hehe. ( wonderpets pulak )
huh? Helfi call? Aikk , pelik da nie. So , I’, answerin’ her call.

Me : yo , wats up? ( tipu je , assalamualaikum , ) aihh , nape nie? Mesti sedih nie? Kan kan?
Epi : tak de la aku saje nak call ko.
Me: yekeee.. haha
Epi : tak la , sebenanya aku geram nie. Aku call , mesej die sampai sekarang dia tak balas² langsung. Da berderet aku call nie.
Me : ko wat ape? Mesti ade sumthin’ nie.
Epi : laa , aku lambat masakkan die telur dadar je , tu pon merajok , aku nga bz waktu tu , mak die suh rebus 60 biji telor.pastu aku masak la , aku mesej la telur tu da siap , makan la. tengok² dia da kuar. Yela , mane tak nya , nie 1st time dia balik makan tengah hari kat umah selalunya tak balik pon.
Me : yeke? Romantic nye. Haha. la , die merajuk nak suh ko pujuk la tu. Tau pon baru 1st time die balik , tgk² tak de sape layan die nak telur dadar. Haha , kesian je. Da tu mcm mane?
Epi : aku da call mesej banyak kali tapi tak balas pon. Da la aku dapat free call ary nie.
Me: huh? Nape?
Epi : ary nie birth date mak aku , aku register num nie under mak aku.jadi aku dapat la.
Me: patot la lame ko beborak ngn aku. Haha , la , cube la call ag , kalau tak ko mesej die , ko kate ko plak nak merajuk. Haha
Epi : tak nak aku , da la esok aku nk p cherating , pastu dia merajok , da la peg 3 ary , tak dapat jumpa, kalau dia teros camni camne nak jumpa.
Me : discuss la ngan dia baek² , dia saja nak manje² je tu. Haha.
Dan …………………. ( endin’ )
Pukul 20.15 rupanya da banyak miskol daripada epi , maaf la epi , aku jarang gune fon , aku letak dalam almari jadi tak perasan la. Tetiba epi call ag ape ag teros aku jawap.
Me : yee epi , nape?
Epi : jap , ( rupenya dia bagi kat pakwe die.. adoi , epi nie.. hehe )
Bf epi : nie linda ke?
Me : aihh , ingatkan merajok ag , takkan la sebab telor dadar je majok kot? Hahahahaahha
Bf epi : eleh , tak de mase gua nak majok sebab telor , sape wat cita tu , gua nak saman dia.
Me : haha , banyak la , epi yang cita oke. Sebab telor je majok pastu call msg tak angkat. Apa cita? Haha. majok la lame² da la esok epi nk p cherating.
Bf epi : asai dia tak bgtau gua pon? tak pe , gua akan nyanyikan dia lagu.tau tak lagu ape dia suka gua nyanyi? ( mula la dia menyanyi. Adoii , mamat nie.. 1st time jumpa lelaki camni yang sportin’ nyanyi kat org laen , bkn selalunya lelaki akan nyanyi dekat special gf only ke? )
Me : mula la gelak sakan , sampai sakit pipi nehh. Sabo jela melayan dorg nie.
Bf epi : nak dengar lagi tak?
Me : cukop la tu , haha. penat la nk gelak. Bagi kat epi la.

Epi dan aku mula la cita psai keje skola. Haha. tapi ade la masok bab pakwe epi tu. Sebenanya banyak bende kitaorang borakkan tapi nie jela dapat paparkan. Kang tak de rahsia pulak antara dorg kan? haha..

Papepon , semoga Korang bahagia.

Ayat bf epi : kita cantik bila kita d sayangi ( tersentak dengar , wuhuuu tau la aku tak ade orang yang menyayangi ) terase ooo.

Thursday, June 2, 2011

karak!!!

Assalamualaikum ,

Nak cite serba sedikit sebanyak dan sebagainya la. Haha.

Sebenanya tak de apa yang perlu d ceritakan. Karak by KRU production nie , adoii , 1st impression , wow , seram jugak , + seram , seram dan seram la. Tetebe bila da msok tang dorang ( 4 orang pelajar ) accident masok gaung , mula da merepek². Ade umah la kat tengah² hutan tu + isteri tok malam bela sumthin’ dan mengacau dorg ber4 nie + macam² la. Kata cita benar? Nie da buatan neh. Adoii , da la tak tahan nak p tandas pastu cita da menyimpang jao pulak teros tak jadi pegi. Tapi papepon , kira oke la dorg reti bab wat filem nie , aku nie hah? 1 filem pon tak ade ag. Haha.

Kalau nak tau cerita KARAK dengan lebih lanjut , sila la tonton d pawagam yang berdekatan anda. Terima kasih :)

Tuesday, May 31, 2011

gawai.

Assalamualaikum ,

Bila tiba hari gawai 2011 mula la teringat kenangan sewaktu kat PLKN Bumimas Sarawak :) , yela , mostly , ramai suku kaum etnik kat situ , ag² iban , kenya , melanau. Tapi gawai nie d sambut oleh kaum iban sahaja. Dorg nie lawa² + ensem² tau. ( teringat kisah ade lelaki iban nak ngorat , tapi sayang.. tak dapat terima. Maaf , banyak sebab la )
ingat ag , taon lepas , kitorang dapat cuti bape hari je , tapi kaum iban nie dapat cuti lame . arghhh. Best la dorg , dapat makan , tido , tengok tv kat umah. Bila cuti nk abes , dorang datang balik bawak banyak makanan , dorg respect religion masing² , makanan halal tau. Sedaaaaaap. Hehe
yang kelakanya , katy penah kate sebenanya nk bawak tuak ( arak beras ) tapi tak bole. Bole pulak die bergurau. Satu dorm terkejot bila dia kate cmtu. Haha.
Tapi perasan la perubahan waktu dorg balik kem balik. Muka dorang makin tembam , berat makin naek. ( effect arak tu la + waktu perayaan dorang makan banyak ) tapi comei la pulak dorg nie kalau tembam. Haha.
Tapi bestnya kat sini banyak makanan pelik² kitaorang rase. Suka dapat berkawan dan kenai dengan dorg , serius , sikap dorg laen daripada kawan² kat kl. :) terima kasih kawan. Harap kita dapat jumpa 3 july nie kat bukit jalil , reunion PLKN :)

Monday, May 30, 2011

desktop background doesn’t change :)

Assalamualaikum ,

Bukak je laptop mesti nampak , bukak folder nampak ag . haha :) men chak chak pulak kan.
tak nak tuka ag , selesa macam tu , walaupun…. tapi saya suka :D
pastu tengok video yang seiras …. mengundang …. Aihh , haha. Keep watchin’ everyday.

Friday, May 27, 2011

Kisah menyayat hati. Uwek uwek. :(

Assalamualaikum ,

Oke , tajok ary nie. Siapa teman di hati kita? Pentingkah persahabatan? Apa yang mengundang perbalahan antara kawan? Siapa kawan makan kawan? Kawan , kawan dan kawan.
Saya kenai dia nie start f4 tak silap , ehh btoi ke ? haaa , btoi la sebab waktu tu dia baru pindah skola kat sini. 1st impression tentang dia – sombong semacam je , belagak , hensem la tu? , macam² la.

Da lama kenai baru tau die nie baek sebenanya , kitorang asek gado. ag² meja sebelah² memang tak la kan. Tapi banyak minta tolong die aja , thankz la wei. Jasa mu d kenang.
Semua masalah dia , dia cite , tak kesah la , pasai awek ke , keluarga ke , macam² la. Kekadang maleh nak layan pon ade. Tp sebab kawan sanggup layan , tu la guna ade kawan kan , bukan waktu senang je ade , waktu susa pon same² rase. Baru d panggil kawan sejati. Uhuk uhuk c(:

Tapi semenjak abes SPM nie ktorg memang lost contact la , tp maseh contact jugak la. ag² bila die jumpa awek² cun melecun. Mesti dia cite . kawan kawan. Haha
Tapi sume tu tak bertahan lama , ktorg teros tak berhubung sampai satu masa tu , tibe² nampak request add as a friend. Aihh , bia bebeno die buang aku daripada friend ke. Kalau ye pon da lost contact jangan la sampai nak buang² , da anggap cam kawan rapat , tiba² camtu pulak. Oke la kan.. ape ag , teros send meseg kat facebook “ oit , ko buang aku jadi fren? Terima kasih “. Esok petang tu dia mesej , cita la bukan die yang buang tapi makwe die. Yang peliknya nape friend² kelas dulu tak buang , nape mesti aku je? Tak ase pelik ke? HAHAHA. Ntah la , pelik la perangai lelaki nie. Susa nak paham dan jangkakan.

papepon , terima kasih kawan. Semoga berbahagia dan berjaya dunia akhirat. :)

Research ohh research.

Assalamualaikum ,



proses yang perlu diambil kira.

Sir Lok suda memanggil² anak²nya untuk menunjukkan research mereka. Adoii , bukan tak nak anta tau tapi mood pekse nie tak nak la fikir pasai research , dari tahun lepas ag :(

tapi.. yeay , da anta tau. Dengan baek hatinya sir ingin menolong untuk mem-print- kan , dengar cite mau kopak 30 henget sekali print tu blom kene buat 2 salinan ag , sebab syarat macam tu satu untuk teacher wan satu ag untuk mentor kita. Cian sir. Maaf sir.

Akhirnya , bole la abaikan sekejap psai research nie. Tapi… haha , tidak ag , da kene start wat power point untuk pembentangan pulak. Adeyy , malu seyh.. dak lower pon kene join sekali + di minta tanya soalan cepumas. Toot~
papepon , tak de masa untuk memaen , cuti 2 minggu nie memang full dengan tugasan. Kire skola jugak la cume tak yah masok kelas dan datang sekola tapi wat keje macam bese :) senyum senyum.. hehe

RESEARCH , please be nice..

Thursday, May 26, 2011

pergelangan tangan terkehel.

Assalamualaikum ,

Hari yang sungguh indah , seperti biasa bangun tido , mandi , sembahyang , baca yaasin , buat sarapan pagi dan siap² pegi skola :)
Tapi… hari tak selalu indah , sebelum bertolak tu panaskan enjin la dulu , kalau nak tahan lama la kan , kalau tak start je enjin teros la bawak , tak da hal la :D . 5 minit kemudian.. eh eh eh , aih.. pakcik nie.. tunggang la moto tu elok² , selama gune kenderaan nie , tipu la tak penah cakap kasar kan :( sebenanya banyak dosa terkumpul bila bawak kenderaan la. free² je dapat. Amal ibadat selama nie tah cukup ke tidak nak back up. Ehh , da terpesong jao da nie :D maap maap. Haha

Yeay , smpai pun kat skola , rush masok kelas cepat sebab da lambat , isi minyak punya pasai , tu la ayah nie reti gune je minyak kita yang kene isi. tape² nanti balas balik. Hahahaha. Gune sampai puas pastu wat tak tau jee.. haha.
Hari nie exam sej :) , tak ade objektif oke sume macam tulis karangan ;) , 10.45 start exam , dapat kertas soalan ( senyum lebar ) nk start jawab nie

tiba²…..

arghhhhh , Sakit! Sakit! Sakit!
Kenapa nie? Tadi oke jee.. sakit kat pergelangan tangan :( nape mesti sekarang? , nape tak lepas abes exam je? , da sampai umah ke? Urm.. hanya Allah yang tahu betapa sakitnya. Tapi pakse jugak untuk menulis , nak fikir isi + tangan yang sakit = sakit yang amat.
abes pekse cepat² balik minta adek urut sebab mak , ayah , akak tak de kat umah. Aihh , dugaan dugaan.

kul 7 lebeh baru sampai , dengar je bunyi kete dari jao ( eceh , dapat cam c(: ) , ayah kuar kete je teros tunjuk kat ayah , ayah terkejot la. Ingatkan serius sgt la. Ayah pun ape ag amek minyak gamat teros urut. Tapi makin bengkak ade la. Pagi esok nye tengok² bengkak dari semalam.


cilok daripada pakcik google. haha

Petang tu pakcik datang umah , sampai² je teros tanya pasai tangan pastu suruh amek minyak. ( ase d sayangi pulak :( ) memang berkesan la. Sakit sangatsangat tapi kurang da sikit bengkak die. Tak bole nak buat apa² bila pergelangan tangan sakit , macam puteri raja je. ( yela selama nie asek dok mengemas umah je yang laen goyang kaki membesarkan badan ) tp semenjak sakit nie dorg da kene wat sume. Padan muka!

Haha. Even baju sekola pon adek yang gosok , sarapan kakak yang buat , umah dorg yang kemas. Senang cita langsung tak wat apa² . bertuah :) tapi pelik la sampai sekarang camne bole terkehel eh. Adoii.. kenapa ek?

Tapi bila fikir balik , kita manusia yang dikurniakan tubuh badan yang sempurna tanpa cacat cela , bersyukur la sementara masa masih ada. Nie baru pergelangan tangan yang terkehel , suma benda tak leh nak wat apa lagi mereka yang mendapat cacat kekal? Tentu lagi menderita.

Ya Allah , terima kasih atas segala rahmat yang engkau berikan. Alhamdulillah.

Friday, May 20, 2011

Dugaan

Assalamualaikum ,



Kenapa kita di timpa dugaan silih berganti ? non-stop ( bak kata orang itam ) , kenapa tak bahagia je setiap mase? Kekadang kita tak terdaya nak menempuhnya , tapi apa kan daya terpaksa jugak.
kita didatangi ujian , dugaan , pancaroba dan sewaktu dengannya kerana Allah s.w.t tahu kita boleh hadapinya dan merupakan salah satu cara menguji kesabaran kita , ketabahan kita dan ketaatan kita. Kenapa , kenapa dan kenapa?
Segala bencana, penyakit, kesusahan atau kerunsingan yang menimpa tubuh badan atau akal fikiran seseorang mukmin adalah menjadi "kaffarah" (penghapus)kekotoran dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana itu.

Anas berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Bahawa besarnya sesuatu balasan itu
menurut besarnya sesuatu bencana ujian;
dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka,
kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda,
maka dia akan beroleh keredaan Allah,
dan sesiapa yang bersikap keluh kesah
serta benci menerima ujian itu,
maka dia akan mendapat kemurkaan dari Allah."

(at-Tarmidzi dan Ibn Majah)

ya Allah





Thursday, May 19, 2011

congrats sis :D

Assalamualaikum ,



yeay , akhirnye lulus juge test JPJ yee kakakku :)
cian je sebelom nie gagal 2 2 ujian. adoii , sume last minute kn?
tu la , pikir nak lulus je bukan sebab suka memandu kan da teros termaktub gagal.
melalak la die apa ag. haha. klaka jee tp turut bersimpati oke. sedih je dengar die cte. die sedih sebab gagal tapi die ag sedih sebab kene kuar duet untuk amek test ag. ade ke patot?! haha. kak uci , kak uci.




tapi..

alhamdulillah , da lulus. balik² sekolah je teros die cite pengalaman die tadi. memang kelaka. haha. sampai nak menanges gelak. ( nak cite tapi takot jadi isu nanti , sape² yang nak tau bole la tanye sy sendiri yee :) )
papepon , bersyukur.. kang tak kuar lesen pulak. hahaha

Wednesday, May 18, 2011

Toot~

Assalamualaikum ,

Puhh , pengalaman yang mengerikan. Tanya la pendapat ramai , urm.. semua pendapat sama. Btoi ke camtu? Macam tak percaya je. Kenapa pulak? Dan sewaktu dengannya.
hanya bole tersenyum. Yee , senyuman dalam tangisan ;)



We smile not because everything is fine. But everything is fine because we smile.

Tuesday, May 17, 2011

Guru : dialah ibu dialah bapa dan juga sahabat :)

Assalamualaikum ,

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu ketika itu telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut dikenali sebagai Laporan Razak telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

sedikit nukilan ,

Jasamu Dikenang

Segala bakti yang engkau curahkan
mengajar mendidik anak bangsa
segala jasa yang engkau taburkan
menjadi kenangan tak akan kami lupakan.

Engkau laksana pelita di malam gelita
memancarkan sinar sepenuh rela
jiwamu tabah hatimu cekal
kasihmu sud semangatmu berkobar
yang tak pernah mengenal erti putus asa
yang tak pernah meminta puji dan puja.

Jasamu tak akan luput dalam ingatan kami
sepanjang hayat mekar di sudut had
tiap sepatah katamu mengisi erti
tiap madahmu mengandungi hikmat
pembentuk peribadi penegak kebenaran
pengatur hidup petunjuk kebahagiaan.

Hanya kata-kata ini yang dapat kami lafazkan
terkumpul dari seribu hati menjadi satu
menadah tangan dengan doa restu
kepada Tuhan yang menjanjikan pembalasan
kepadamu guru-guru yang berjiwa mulia
pembimbing petunjuk ke arah maju jaya.

Jujur dan ikhlas engkau berbakti
di kota dan desa atau di huj'ung negeri
cekal dan tabah menempuh dugaan
hidupmu bagalkan pelita di tengah malam
membakar diri menerangi yang kelam
jasamu akan karra kenang sepanjang zaman.

Ahmad Sarju
Klang
1988

sedikit santapan sambutan hari guru ,
Tema Perayaan Hari Guru 2011 adalah " Guru Penjana Tranformasi Pendidikan Negara".



perarakan untuk menyambut guru ke tempat duduk.



bergambo sebentar yee :)



muke² semangat nk sambut cikgu nehh



guru menyanyikan lagu mereka. alamak , lupe tajuk die ape. haha

barisan guru-guru 6 Atas Murni :) uhuk uhuk c(:



mama laila , merangkap guru Geografi dan ibu kami. we all love u mama :)



guru Bahasa Melayu , guru cemerlang ( DG54 " bak kate cikgu , hanya 16 orang je cikgu dalam Malaysia nie dapat DG54 " jd bersyukur la yee ) , ibu kami :) kami sayang cikgu. cikgu selalu bg kata² semangat kat kami , menaikkan semangat kami seterusnya membuang sifat malas kami. :D



guru bertudung merah - merupakan guru Pengajian Am kami , selalu buat kami ketawa , cikgu penah kate tak nak layan kami macam pelajar arus perdana sebab kami da besar. cume kami je perangai cm budak². hehe

guru bertudung putih - merupakan guru Sejarah kami , suke wat gaya comel tau , kekadang kami tergelak sendiri. hehe



akhir sekali , guru MUET kami , dan merangkap papa kami ( lebih kepada saya , helfi , pijot je oke ) haha. sir yang comei. suke bagi soalan dan jawapan juga. tu wat anak² die nehh jadi pemalas kadang². haha.


we all love u teachers. mmmmmmuah

Monday, May 16, 2011

jeles + gembira + terkejot

Assalamualaikum ,

haha , ary yg sangat indah. wow , indah? nape ek? haha.. best best. hari ini telah berlangsung sambutan hari guru tp sekarang bkn nk cite psai sambutan tu. pasai sambutan tu akan d post hari laen sbb nk amek gamba dulu kat empunya kamera. haha.

3 perasaan satu hari! ade ke camtu? ade laa. nk cte sket la.. huhu

♡ jeles!!!

adoii , spoil mood ku apabila ternampak mamat neh beborak ngn ppuan , seb bek jao² kalau tak nk p serang da. hancus. haha.

♡ gembira

haha , nape nie? sukesukesuke. first time kami bercakap. tak pernah terpikir kejadian aneh nie akan berlaku. ahha , haha.

♡ terkejot ( ? )

haha , nk p bli air la pnye psai nie , singgah la koop sebentar. haha.
aku - alaaaa , tak sejuk la.
toot - nah , nie sejuk ag.
aku - hehe , yeke.. meh nk ase.
tiit - sejuk kn?
aku - haha , terima kaseh :)

tros berlalu pergi. hihi. wowowowo.

3 org sekali nk , gedik! haha. sbok je :D

( entry d atas hanya la gurauan semate² untuk mengembalikan senyuman kepada dri sendiri :) )

Sunday, May 15, 2011

hepi b'day syg :)

Assalamualaikum ,

Nur Liana Binti Aprizal

tiada kata² yang dapat di ucapkan.

selamat hari lahir , semoga berjaya di dunia dan d akhirat , menjadi anak yg solehah , membanggakan ibu bapa , dan panjang umur

sick

Assalamualaikum ,


picture will tells everythin's :)

Assalamualaikum ,



kami bergambo dengan pak guard situ. ohho , enough!

kat mane neh? ahha , kenduri kawen seh , umah abg mai. yeay , dapat gamba je tros upload. haha. tak saba mu neh tapi satu jela yee tak leh banyak². haha.

havin' fun + wlaupun tak ade sambal belacan ( banyak songeh pulak ) tapi kami gembira. haha. tenkiu maisara dan tahniah untuk abang mai , semoga berkekalan ke ank cucu cicit nyot and ... haha.

- tak nk cite ape berlaku hari tu , nk simpan sorg². haha. tata~

Wednesday, May 11, 2011

bile bole sihat nehh???

Assalamualaikum ,

kenape asek kene ulser je nie? sakit la da la dengan gusi bengkak sbb tumbuh gigi. uwekk uwekk uwekk.
ape sebenarnye ulser nehh?? meh bce bnde nie meh.

Ulser Mulut

Latar belakang
Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.

Apakah yang menyebabkan ulser mulut?

Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :

* Stres
* Perubahan hormon
* Jangkitan (infeksi)
* Kekurangan zat makanan
* Alahan
* Radioterapi
* Kimoterapi


Tanda-tanda (simptom)

Tanda-tanda ulser mulut termasuk :

* Rasa membakar dalam mulut
* Kesakitan
* Tidak selesa
* Hilang selera makan
* Demam

Berapa lama ulser mulut akan sembuh?
Kesakitan biasanya akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh.

Apa yang boleh anda lakukan?
Untuk melegakan rasa sakit, anda boleh mencuba petua-petua berikut :

* Gunakan bahan kumuran antiseptik
* Sapu gel atau krim penahan sakit
* Kekalkan kebersihan mulut yang baik
* Makan makanan lembut
* Elakkan makan makanan panas dan pedas
* Banyakkan minum air

oke , tentang gusi bengkak sbb nk tumbuh gigi bongsu / geraham. ( asenye la :) ) haha.

Gigi Bongsu

Latar belakangWisdom Tooth

Gigi bongsu ialah gigi geraham ketiga yang tumbuh pada peringkat remaja atau awal dua puluhan. Ia kerap terhimpit (terimpak) kerana ruang di rahang mulut tidak cukup untuk gigi tersebut tumbuh dengan baik.


Apakah komplikasi gigi bongsu terimpak?

Gigi bongsu yang terimpak boleh menyebabkan:

* Kesakitan
* Jangkitan
* Kebengkakan
* Penyakit gusi
* Kerosakan gigi (karies) pada gigi bersebelahan
* Kesukaran membuka mulut

Bila anda perlu berjumpa doktor pergigian?

Jumpa doktor pergigian jika berlaku keadaan seperti berikut:

* Kebengkakan gusi di sekeliling gigi bongsu
* Kebengkakan muka
* Kesukaran untuk menelan
* Kesukaran membuka mulut
* Demam

Bagaimana anda boleh melegakan kesakitan?

Dapatkan rawatan secepat mungkin. Anda boleh mencuba petua berikut bagi melegakan kesakitan buat sementara waktu sebelum ke klinik:

* Makan ubat penahan sakit.
* Berkumur dengan air suam yang dicampur sedikit garam.
* Gunakan flos untuk mengeluarkan sisa makanan di celah gigi.
* Hisap ketulan air batu supaya gusi menjadi kebas.

Rawatan oleh doktor pergigian

Rawatan berikut mungkin diberikan oleh doktor pergigian:

* Gigi dan gusi dibersihkan dan dicuci dengan air saline (air garam).
* Antibiotik diberi jika ada tanda-tanda jangkitan (infeksi).
* (a) Jika gigi bongsu tidak terimpak :
- gusi yang berlebihan perlu dibuang (insisi).


(b) Jika gigi bongsu terimpak dan masalah berulang :

- gigi perlu dicabut melalui pembedahan.
X-ray gigi berkaitan mungkin perlu diambil untuk menentukan kedudukan gigi tersebut.

makan makan makan . yummy :)

Assalamualaikum ,

yeay , belaja seperti biase :) sume cikgu masok mengajar. almaklumla pekse nk dekat. banyak la amanat² yang d sampaikan. puhhh , pas cuti baru pekse bole tak? aihhh..
tengah belaja sej la nie. ttbe ade yang men pasin'² surat cinta pulak. haha. " nk ikot ktorg x? ha? nk ikot p mana plak nie? ttbe farahin kate , aku lupa nk bgtau kau. dorg ajak kite p makan pas sekola nie kt danau. nk ikot x? alaaa , da la tak bawak duet lbey. haha. dalam hati , mcm best jee.. hehe. nak la. ko tak nak ke? d lemma kunon. haha. makan je pon bukan nk pilih bakal suami. haha tapi akhirnya , die tak ikot jgk. haha.

tgk² , dpt tau last minute upper 6 kne involve majlis penutupan orientasi lower 6? ha! kenape pulak? kami tak terlibat pon. adeyy , da la nk p makan. tak kan nk balik lambat? da la kne jemput akak pulak balik sekola tu. adoiii. tape² , ikot jelaa.. nak dekat kul 3 baru tamat. aishh. ilang semangat nk p makan. tapi kuatkan semangat jgk. haha. ape ag rempit la. 3 moto. haha. lalu dalam. kalau luar , tak dapek nak nolong , helmet tak de tak pasai² lesen kene tarek pulak.

sampai la kedai yg d katekan murah dan sedap tu. hah. wow , pekerja die sume lelaki. haha. mula la nk pikir len nie.. patot la. hahaha
punye la cerewet kawan² aku nehh. haha. pekerja yg amek order tu wat muke bosan je. pastu malas nk layan ktorg da. klaka je. yg kawan² aku nehh mule la saje knekan die. pandang² die. ape ag , malu la mamat tu.

rini - dorg ingat ppuan tak bole wat camtu ke?
huda - tu la , asek dorg je wat kite cmtu kan. balas la balek. ( cmtu² la ayat die )

ktorg gelak la. haha. aku maleh nk cri pasai. wat tak tau jee..hehe
nak balik tu , ramai pulak pekerja die datang nk bersihkan meja ktorg tadi. haha. tetbe ade sorg mamat yg kawan² aku panggil adek tapi sebenanye umo da lbeh drpd ktorg la.

rini bgtau mamat tu kate - tak kan balik camtu je? num tepon mane?
aku - aihh , lebeh² pulak mamat nehh. mmg la aku perasan dorg asek pandang sepanjang aku kat kedai tu tp tak sangke la ade yg kate cmtu sbb muke sume cm nk makan org , almaklum la sala kawan² aku gak , cerewet. haha. tp padan muke dorg. bukan selalu bole tgk gelagat cmtu. haha

start enjin moto tros balik , balik² tros amek akak. puhh , da la maseh kenyang pastu kne rush amek akak. grrr

mimpi ngeri.. grrrr

Assalamualaikum ,


aih , nak kate tak bace doa sebelum tido , dah buat. nk kate tak amek wudhuk sebelum tido itupon da buat jgk. nak kate tak bace surah 3 kul + ayat kursi , bace jgk tapi tetap mimpi jugak.. kalau mimpi pasai kawen ngan anak raja gerenti wat dek je tapi nehh.. adoii , mimpi classmate jadi hantu. HANTU!!! paham x? seramseramseram

alkisah ,
pagi tadi la terbangun kul 2 lbeh sebab termimpi kawan. adeyy , ade ke patot? tak patot tak patot. da la baru melelapkan mata tetbe kene bangun balik. haha. sabo jelaaaa. da la tido sorang² dalam bilik. akak tido dalam bilik adek. perhh , takot. mata melilau² pandang sekeliling la ape ag kan. haha. tak dapat tido sampi kul 4. tapi da ngantok sangat tido jela. sekali terbabas smpi pukul 6.30. da la bju tak setreka ag. nak mandi ag. nak sembahyang ag. nak bc yassin ag. sempat ke? bc yassin tak sempat la :( . ase tak lengkap je hari kalau bende yang kite selalu buat ttbe kite tak buat. kan???

oke² , siap² la peg skola.. haha. sampai je sekola teros jumpa kawan pastu cerita pasai mimpi tu. bole die gelak. kite da seram sejuk die gelak² pulak. pastu tunjuk muka hantu die tu. macam nie ke? aihhhhh.. kang ade yang tak dapat belaja hari nie kang. sabo sabo. haha. ape la maksud kita mimpi camtu ehh?? terpikir² nehh..

yang peliknye , kebanyakan mimpi memang susa nak ingat tapi cerita nie full , dari mula sampai akhir ingat.

pengajarannye??? ade ke? haha.. tu jela nk cte.

Tuesday, May 10, 2011

hobi baru :)

Assalamualaikum ,

yeay , sy da terpikat dengan sum...... haha. ohh tidak. ape nie?? kenape mesti??
sy suke tgk die.. haha. sape die tu?? sbok je nk tau.. haha

da la lawa² , no wonder la ramai follower.. + entry dorg best².. kelaka dan menarik..hehe

mereka² adalah :

Fatin Liyana
Hanis Zalikha
cik epal
zackzukhairi

haha , tgk la sendiri ehh.. selamat tengok

Monday, May 9, 2011

masalah masalah :/

Assalamualaikum ,



ape nie.. banyaknye masalah , semua nk kene buat belum hal² laen ag.. adoiii..
( jgn amalkan bercakap begini dalam kehidupan seharian anda )

semua orang da masalah. Allah bagi kita dugaan sebab dia tahu kita boleh hadapinya. jadi terimalah dengan hati yang terbuka. insyaAllah dengan kesabaran yang ada itu kita akan berjaya :) ameenn..

kate² Pn. Wahida ( cikgu BM saya )

- Tiada manusia yang tiada masalah , dan jangan jadikan masalah itu sebagai faktor kelemahan.

ayat yang sgt² menjadi buah fikiran saya sampai la saya dapat post benda nie.

terima kasih cikgu menyedarkan saya.