Sunday, May 27, 2012

jangan terlalu suka.Assalamualaikum , 
 
 melihat pasangan2 berkasih sayang melebihi had batasannya sungguh menyayat hati saya. sudah tua ke dunia ini? petanda kiamat dimana - mana. kadang - kadang daripada pandangan mata sendiri melihat manusia yang berlainan agama lebih menjaga ketertiban diri membuatkan hati ini berasa sedih. apabila dibandingkan , ya Allah. bagaimana perkara begini boleh terjadi. siapa yang harus disalahkan? pemimpin kita? ibu bapa? guru - guru? masyarakat? ATAU diri sendiri? yee , diri sendiri yang kurang didikan agama , nilai - nilai murni , adab sopan , dan lain - lain yang menyebabkan ada dalam kalangan kita yang lupa atau yang sebenanya tidak mengetahui batas - batas agama itu sendiri. 
 
 - bangga dengan pasangan masing2. 
- menunjukkan betapa bahagianya mereka dalam dunia khayalan mereka. 
- tidak malu dengan orang sekeliling. 
- dan lain - lain. 
 
tetapi pernahkah mereka terfikir. 
 
 - percakapan orang sekeliling? 
- dosa yang mereka akan tanggung? 
- perasaan ibu bapa masing2? 
 
itulah kadang - kadang kita terlupa. yaa , sengaja lupa. manusia tidak lari daripada melakukan kesalahan tapi kita berhak merubahnya menjadi lebih baik. asalkan kita menyesali segala perbuatan kita. 
 
 pesanan untuk diri saya juga. insyaAllah saya juga akan berubah untuk menjadi lebih baik walaupun tidak mampu menjadi yang terbaik.
 
 

2 comments:

  1. insyaAllah...semoga2 umat Islam sekarang cepat tersedar dari kesilapan duniawi...:)

    ReplyDelete