Monday, August 13, 2012

Siapakah gerangan si DIA???

Assalamualaikum , 


Siapakah orang yang sibuk?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman.

Siapakah orang yang manis senyumanya? 

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata " Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata ," Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini ", sambil mengukir senyuman. 

Siapakah orang yang kaya? 

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. 

Siapakah orang yang miskin? 

Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta. 

Siapakah orang yang rugi? 

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. 

Siapakah orang yang paling cantik? 

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. 

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya. 

Siapakah orang yang mempunyai akal? 

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka. 

Siapakah org yg KEDEKUT ? 

Orang yg kedekut ialah org yg membiar maklumat ini begitu sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain.


“ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: Janganlah ingin menjadi seperti orang lain kecuali seperti dua orang ini . Pertama, orang yang diberi Allah kekayaan melimpah ruah dan ia membelanjakannya secara benar ( di jalan yang adil dan sesuai dengan perintah Allah ). Kedua, orang yang diberi Allah al-hikmah dan ia berperangai sesuai dengannya dan mengajarkannya kepada orang lain. ”
- al - Bukhari.
No comments:

Post a Comment