Saturday, April 9, 2011

Anut TIGA agama sebelum peluk islam

Assalamualaikum ,

perkongsian bersama.. tajuk ini telah menarik perhatian sy untuk mmbacenyee..
bermula la kisah....

Sebelum mndpt hidayah Allah SWT , insan ini telah mnganut tiga agama yg berbeza dalam perjalanan hidupnya. Di awal kehidupannya , beliau d percayai menganut kepercayaan animisme yg dperoleh drpd susur galur nenek moyangnya..
" dlm pegangan ini , penganutnya mmpunyai kepercayai utk menganggap ssuatu objek mmpunyai roh. stiap batu , pokok dan lain2 mmpunyai roh tersendiri " ujar individu berdarah campuran iban-cina ini iaitu Muhammad Saiful Chua..
sampai suatu ketika anak kedua drpd lima beradik ini berfikir tntg pegangannya.
" mngapa kita harus mnyembah pokok atau batu sedangkan kita sendiri sbgai manusia mmpunyai kelebihan? "
persoalan ini mendorong beliau utk berubah pegangan dan mula berjinak2 dgn agama anutan bapanya , agama buddha..
" sy lihat mrke bersembahyang d kubur nenek moyang dan menyembah kubur. sy tidak dpt menerima mengapa kita harus menyembah kubur dan moyang kita sedangkan mereka juga manusia spt kita ? "

beliau terus mncari kebenaran yg hakiki....

pd tahun 2004 , seorg rakan dan juga seorg pendakwah Kristian cbe mengajak dan mempengaruhi sy utk masuk agama Kristian . Setelah d beri ceramah , akhirnya sy d baptiskan d gereje sehingga mnjadi pendakwah Kristian.
dlm pd itu , beliau mseh blum puas hati t'hadap pegangan nya ketika itu kerana terdapat ritual yg menyebabkan beliau sangsi akn agama tersebut..
" t'dpt satu amalan mencium kaki patung . hal ini mmberi sy satu persoalan apakah jenis ritual ini ? " kata saiful..

sehingga la beliau menemui agama islam..
" sy mula belajar mngkaji siapa itu Allah . Adakah dia beranak dan diberanakkan?" tambah saiful..
Bapa saudaranya bnyk mmbantu beliau dlm mengenal islam dgn lbeh mndalam..
beliau jg mula memikirkan hukum dalam islam spt pengharaman arak dan daging dalam islam? beliau menkaji dan mendapati terdapat cacing pita d daging ke dua2 binatang tersebut , smkin lama cacing pita itu mmbesar d dpn mata beliau..jelaslah , mengapa ia d haramkna dlm islam..
walaupun diterima baek oleh keluarga tntg memeluk agama islam..namun, bapa beliau menyekat segala perbelanjaan nye.. ibu dan kakak nya bnyk mmbantu..


keluarga angkat bnyk mmberi sokongan dan dorongan.. bnyk perubahan yg beliau dapat melalui agama islam..
" spt kata beliau : sejak bertemu dn abg dan kluarga angkat , sy smkin hari smkin mendalami islam.. sehinggalah 5 syawal , sy seperti sudah b'sedia memeluk islam ".

" kini sy berasa lebih tenang " kata saiful..

di harap kisah ini mmberi kesedaran kepada kita ( umat islam ) yg sememangnya sejak lahir suda bergelar islam namun sebaliknya bg mereka..

No comments:

Post a Comment